Petiţie

Petiţie de protejare a animalelor fără adăpost

În fiecare zi, în republica Moldova, animalele fără adăpost sunt supuse torturii şi mor în chinuri groaznice. Cei dintre noi, la care a mai rămas suflet conştient, nu trebuie să permitem ca şi în continuare capitala noastră să se transforme într-un bastion de cruzime.
Din păcate, autorităţile moldoveneşti şi primăria oraşului Chişinău nu au reuşit să construiască aziluri suficiente pentru animalele fără adăpost şi să susţină programul de sterilizare a maidanezilor invocând diverse scuze. Ca urmare, câinii sunt capturaţi, prin intermediul regiei „Autosalubritate” şi duşi pe teritoriul organizaţiei “Necropola de stat”, unde sunt supuşi practicilor de ucidere brutală prin electrocutare, otrăvire, bătăi cu bâte, înecare, spânzurare, împuşcare şi multe alte metode care depăşesc latura umană şi morală. Practica eutanasierii nu se aplică în ţară din cauza costurilor mari şi lipsei de fonduri alocate pentru aceasta în bugetul municipal.
O astfel de cruzime nu mai poate fi tolerată şi justificată!
Optăm pentru utilizarea metodelor umane şi anume sterilizarea/castrarea maidanezilor, precum şi a altor metode alternative precum construcţia azilurilor, adopţia, etc. astfel soluţionând problemele adiacente numărului semnificativ de animale fără adăpost.
Cerem ca autorităţile moldoveneşti să acţioneze conform unor principii morale şi umane, ceea ce ar însemna:
  1. acordarea unui moratoriu privind uciderea animalelor fără adăpost;
  2. întreprinderea, la nivel municipal, a programului de reducere a numărului de maidanezi, prin sterilizare/castrare, ca unica metodă acceptabilă de control al populaţiei animalelor fără adăpost;
  3. înlăturarea drepturilor organizaţiei "Autosalubritate" de a se ocupa de problemă maidanezilor, pe motiv că nu corespunde cu domeniul de activitate. Adoptarea şi implementarea, la nivel de stat, a legii care reglementează prevenirea cruzimii faţă de animale.
  4. construirea în Chişinău sau în suburbie, a centrelor de sterilizare, vaccinare, şi a refugiilor pentru adăpostire provizorie.
  5. formarea unui personal calificat de specialişti pentru: colectarea-eliberarea animalelor, medici veterinari, personal pentru oferirea asistenţei medicale pentru animalele fără adăpost, care sunt internate pentru tratament medical în adăposturi provizorii.
  6. oprirea isteriei de masă, provocată de mass-media, care susţine că animalele fără adăpost ‘’ataca’’ Chişinăul. Solicităm să promoveze fapte şi comportament uman faţă de animalele fără adăpost şi să reflecte realitatea obiectivă a situaţiei.
  7. gestionarea transparentă a procesului de soluţionare a situaţiei existente şi utilizare de fonduri alocate soluţionării problemelor respective.